Mayıs 2024 Sergi Rehberi

Bilsart – Karma Sergi, “Aşikâr Hareketlerin Gizli Hâlleri“ 

22 Şubat – 4 Mayıs 2024 

İstanbul Sergi Rehberi: Mayıs 2024

" Aşikâr Hareketlerin Gizli Hâlleri " isimli sergi, yaşamımızın farklı alanlarında meydana gelen hareketlerin çeşitli yönlerini incelemekte ve hareketin akıcı doğasının derinlerine inerek, ilk bakışta fark edilmeyen fiziksel, düşünsel veya duygusal katmanları keşfetmeyi hedeflemektedir. Sergi, beş sanatçının eserlerinin aracılığıyla, günlük yaşamın basit eylemlerinin zaman içinde nasıl değiştiğini, ne ifade ettiğini ve hayatlarımızda bıraktığı duygusal izleri ortaya çıkarmayı amaçlamaktadır. 

Hareketin içerisinde gizlenmiş olan toplumsal ve politik yorumları, eserler arasındaki ilişkiler çerçevesinde tartışmaya açan sergi; Sena Başöz, TUNCA, Yoğunluk, Didem Erbaş ve Merve Ünsal'ın eserlerinden oluşan bir seçkiyi misafirlerle buluşturmaktadır. Sergi, günlük yaşamın sıradan eylemlerinden geçmişin ve geleceğin derinliklerine uzanan geniş bir bakış açısıyla, sanatçıların farklı zamanlardan veya yerlerden birbirlerine verdiği göndermelerle şekillenen anlam ağının derinliklerinde yatan farklı yönleri sorgulamayı amaçlamaktadır. 

DG Art Project – Orhan Umut, “Gece Görüşü” 

18 Nisan – 11 Mayıs 2024 

İstanbul Sergi Rehberi: Mayıs 2024

Orhan Umut'un "Gece Görüşü" adlı kişisel sergisi, DG Art Project'te Zeynep Öztürk tarafından küratörlüğü yapılarak sanatseverlerle buluşturuluyor. Sergide "Gece Görüşü" temasının ön planda olduğu ve karakterlerin gece ile gündüz arasındaki sınırları sorguladığı görülüyor. Bu karakterler, alışılmışın dışında bir yaşam tarzını benimseyerek geleneksel normlara meydan okuyor ve mekân ile varoluş kavramlarını yeniden şekillendiriyorlar. Sanatçının eserleri, somut gözlemlerle soyut kavramların etkileyici bir sentezini sunarak izleyicilere kültürel çeşitliliğin, yalnızlığın ve terkedilmişliğin renklerle nasıl ifade bulduğunu gösteriyor. Bu eserler aynı zamanda derin düşüncelere ve duygusal bir keşfe davet ediyorlar. 

Akbank Sanat – Karma Sergi, “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası” 

26 Mart – 18 Mayıs 2024 

İstanbul Sergi Rehberi: Mayıs 2024

Zeynep Arınç ve Güven Çatak'ın küratörlüğünü üstlendiği "Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası" başlıklı sergi, günümüzde bilgisayar oyunlarının yaşamımızın ayrılmaz bir parçası haline gelmesine odaklanıyor. Sergi, oyunların sanatla bütünleştiği eserlerden oluşarak bilgisayar oyunlarının sadece bir eğlence aracı olmadığını, aynı zamanda eğitimden sanat dünyasına kadar geniş bir yelpazede etkileşimli deneyimler sunduğunu vurguluyor. Bu bağlamda, oyunların sosyal etki ve farkındalık yaratma potansiyelini de ele alıyor. Sergi ayrıca, bilgisayar oyunlarının çağdaş sanat dünyasıyla etkileşimini ve bu alandaki çeşitliliği ve yenilikleri keşfetmeyi amaçlıyor. "Oyun Odası", bilgisayar oyunlarının sanatla buluştuğu yaratıcı bir platform oluşturarak sanatseverleri ve oyun tutkunlarını bir araya getirmeyi hedefliyor. Akbank Sanat, Türkiye'de ilk kez bu denli kapsamlı bir sergiyle çağdaş sanat ve bilgisayar oyun ilişkisine meraklı bir bakış sunarak, disiplinler arası bir kesiti izleyicilere sunuyor. 

Artİstanbul Feshane – Karma Sergi, “Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde” 

23 Ocak – 19 Mayıs 2024 

İstanbul Sergi Rehberi: Mayıs 2024

Britanya'nın ünlü müzelerinden biri olan Tate'in koleksiyonu, Türkiye'de ilk kez "Dinamik Göz: Optik ve Kinetik Sanatın Ötesinde" adlı sergi ile Artİstanbul Feshane'de ziyaretçilerle buluşuyor. Sergi, Alexander Calder, Frank Stella, Victor Vasarely, Lygia Clark, Liliane Lijn, Julio Le Parc, Jesus Rafael Soto, Kenneth Noland, Helio Oiticica gibi birçok önemli sanatçının eserlerinden oluşuyor. 21 ülkeden 57 sanatçının 95 eserine ev sahipliği yapan serginin küratörlüğünü, Londra'daki dünyaca ünlü sanat müzesi Tate Modern'in Sergiler ve Uluslararası Sanat Küratörü Valentina Ravaglia üstleniyor. Sergi, optik ve kinetik sanatı küresel bir perspektiften yeniden değerlendiriyor ve bu akımlarla ilişkilendirilen sanatçıların yanı sıra modernist öncüler ve çağdaş sanatçıları da bir araya getiriyor. Bu sergi, 20. yüzyıl sanatına bir yolculuk niteliği taşıyor. 

Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı - Burcu Ünlü. "Yansımalar"

7 – 21 Mayıs 2024 

İstanbul Sergi Rehberi: Mayıs 2024

Burcu Ünlü, ilk kişisel sergisi olan "Yansımalar" ile Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı'nda sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, sanatçının geçtiğimiz yıl ortaya koyduğu "Yansıma" adlı tablosundan başlayarak şekilleniyor ve bu hayali, 13 farklı şehri ve 15 farklı resmi kapsıyor. İzleyiciler, kendilerinden izler bulabilecekleri bir seçki ile karşılaşırken, sergi aynı zamanda daha önce gördüklerimize farklı bir bakış açısıyla yaklaşmamızı ve kendi iç dünyamızla yüzleşmemizi sağlayan bir fırsat sunuyor. Aynı zamanda, aynalama efektiyle dikkat çekerek izleyicileri kendine çekiyor. 

Martch Art Project Piyalepaşa – Cenk Düzyol, “Karamsarlara Müjde” 

28 Nisan – 25 Mayıs 2024 

İstanbul Sergi Rehberi: Mayıs 2024

Martch Art Project, Cenk Düzyol’un “Karamsarlara Müjde” başlıklı solo sergisine Piyalepaşa lokasyonunda ev sahipliği yapıyor. 

Dirimart – Albert Bitran, Gölge Topraklar Gök Topraklar ​ ​ 

3 Mayıs – 2 Haziran 2024

Albert Bitran'ın “Gölge Topraklar Gök Topraklar” Sergisi (Dirimart  Dolapdere)'de! – bi_özet – Sektörel Gündemin Özeti

Dirimart, II. Dünya Savaşı sonrası Paris'te yükselen soyut sanat akımının önemli temsilcilerinden Albert Bitran'ın galerideki ilk kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor. "Gölge Topraklar Gök Topraklar" başlıklı sergi, sanatçının 1956-2013 yılları arasında ürettiği eserlerden seçilmiş bir koleksiyonu sunarak izleyicileri Bitran'ın şiirsel evreninde bir yolculuğa çıkarıyor. Sergi, Bitran'ın Paris'teki atölyesine özgü bir karşılama sunarak, tarihsel veya üslupsal sınıflandırmaların ötesinde bir deneyim sunuyor. Bitran'ın kariyeri boyunca sürdürdüğü mekânsal duyarlılık ve farklı dönemlerdeki serileri arasındaki akıcı geçişlere odaklanıyor. Sergide, sanatçının geometrik soyut çalışmalarından Fransa'nın güneyinden ilham alan kırsal manzara soyutlamalarına, iç ve dış mekan kavramlarıyla oynadığı kompozisyonlara kadar geniş bir yelpaze sunuluyor. Son dönem eserleri ise zamanla oluşan yeni yapıların çözümlemesi olarak değerlendiriliyor. Sergi, Bitran'ın sanatının ve yaşamının farklı evrelerini ele alarak eserlerinin zaman ve mekân üzerindeki etkisini sergiliyor.

Çubuklu Silolar Dijital Sanatlar Müzesi – Karma Sergi, “Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?”

10 Hazirana kadar ziyaret edilebilir.

İstanbul Sergi Rehberi: Mayıs 2024

Beykoz'un yeni kültür, sanat ve yaşam merkezi Çubuklu Silolar'da bulunan Dijital Sanatlar Müzesi, gerçeklik kavramına medya sanatının gözünden yeni ve alternatif bir bakış açısı sunan "Bilinci Yeniden Kurmak: Gerçek Nedir?" başlıklı sergiye ev sahipliği yapıyor! İstanbul Büyükşehir Belediyesi Miras ve Kültür Müdürlüğü'nün katkılarıyla düzenlenen ve ödüllü sanatçıların eserlerinden oluşan medya sanatı sergisi, gerçeklik hakkındaki temel soruları yeniden düşünmeye teşvik ederken, medya sanatını kültürel ve toplumsal birliktelikler üzerinden incelerken izleyiciyi de bu yönde cesaretlendirmeyi amaçlıyor. Sanat ve teknoloji ekseninde bir düşünce alanı açmayı hedefleyen sergi, izleyiciyi somut olanın sınırlarının ötesini keşfetmeye ve algılanabilir gerçekliklere temas etmeye davet ediyor. Ars Electronica'nın küratörlüğünde oluşturulan seçki, uluslararası ve yerel dokuz farklı sanat pratiğini bir araya getirerek görünmez olanı görünür kılmayı hedefliyor.

Salt Beyoğlu – Karma Sergi, “Havaya Dair”

8 Mayıs – 18 Ağustos 2024

İstanbul Sergi Rehberi: Mayıs 2024

 

Salt Beyoğlu'ndaki Forum alanı için disiplinlerarası tasarım stüdyosu 2050+ tarafından tasarlanan "Havaya Dair" enstalasyonu, materyal, işitsel ve görsel deneyler aracılığıyla hava kirliliğine dair unsurları somutlaştırmayı hedefliyor. Sergi, ziyaretçileri havanın maddeselliğiyle ilişki kurmaya teşvik ederek, havaya nüfuz eden ve hava yoluyla yayılan zehirli maddelerin yanı sıra bu zehirliliğin işaret ettiği toplumsal ve politik sonuçları, yerel ve küresel izlekleri, gezegen ölçeğindeki inkâr edilemez bağıntıları da ele alıyor. Havanın, bir bölgedeki faaliyetlerin binlerce kilometre ötedeki insan ve insan olmayan nüfusları etkileyebilen ortak bir alan olması fikrinden yola çıkan sergi, temiz ve solunabilir havanın müşterek ve evrensel bir hak olduğu bir dünya için kolektif eylemin gerekliliğine de vurgu yapıyor.