Ocak 2024 Sergi Rehberi

Salt Galata – “Spektrum” 

13 Aralık 2023 – 31 Mart 2024

Spectrum 001 Fotoğraf: Mustafa Hazneci (Salt)

Salt ve ON|OFF iş birliğiyle gerçekleştirilen ışık enstalasyonu, Salt Galata'nın mimari unsurlarını renk ve gölge etkileşimleriyle vurgulayarak, güneşin döngüsünü temsil ediyor. Işığın atmosferik varlığı ve spektrumu, yapının katmanlarına özel bir vurgu yaparak, izleyicilere mekanı farklı açılardan deneyimleme imkanı sunuyor. Yaratılan gölgeler ise izleyiciyi, mekânın bir parçası gibi hissettiriyor.

Fransız asıllı Levanten mimar Alexandre Vallauri tarafından tasarlanan Bank-ı Osmanî-i Şahane (daha sonra Osmanlı Bankası), zaman içinde çeşitli yapısal müdahalelere uğradıktan sonra 1892-1999 yılları arasında Osmanlı Bankası'nın genel müdürlük binası olarak hizmet vermiş; Kasım 2011'de ise yeniden işlevlendirme çalışmalarının ardından Salt Galata olarak ziyaretçilere kapılarını açmıştır.

31 Mart’a kadar pazartesi hariç haftanın her günü 11:00 - 19:00 arası ücretsiz ziyaret edebilirsiniz

 

Karaköy Tarihi Un Değirmeni Binası –  “Olimpos Sergileri 3, Enteriyör” 

08 Ocak 2024 – 21 Ocak 2024

Aposto | 'Olimpos Sergileri #3': Enteriyör

2019 yılında başlayan "Olimpos Sergileri" serisinin üçüncüsü olan Enteriyör temalı grup sergisi, Taner Ceylan'ın küratörlüğünde, 8 Ocak - 21 Ocak 2024 tarihleri arasında, tarihi un değirmeni binasında, Karaköy'de gerçekleşecek. Sergi mekanı, 2011–2014 yılları arasında Galeri Manâ'ya, 2018 yılından itibaren ise Ali Raif Dinçkök'ün koleksiyonuna ev sahipliği yapmasıyla tanınıyor.

Sanatçının Olimpos'taki zeytinlik gelirleri ve bağımsız gönüllü desteklerle devam eden bu sergi serisinde, sanat bir kez daha sanata dönüşüyor. "Olimpos Sergileri", Taner Ceylan'ın yakından takip ettiği bazı sanatçıların üretim süreçlerini sanatın temel kavramlarıyla buluşturma deneyimine dayanmaktadır. Portre ve Peyzaj temalarını odak alan ilk iki edisyonun ardından, toplamda beş sergi olarak planlanan Olimpos Sergileri'nin üçüncüsü, Enteriyör temasını ele almaktadır. Sergide Pelda Aytaş, Mert Acar, Vildan Hoşbak, Studio Pinprick, Sinan Çınar, Sinan Tuncay, Serdar Eğer, Kaan Fıçıcı, Enes Alba ve Can İncekara, resim, heykel, fotoğraf, desen, video ve yerleştirmelerle yer alıyor. Sergide sergilenen tüm eserler, sanatçıların yeni üretimleri olup ilk kez bu sergide izleyiciyle buluşacaktır.

2019'da yayımlanan Portre ve 2021'de yayımlanan Peyzaj odaklı kitaplar gibi, bu yıl da Enteriyör temasına odaklanan bir kitap, sergiye eşlik edecektir. Süreyyya Evren'in editörlüğünde, Vahit Tuna'nın tasarımı ve Engin Gerçek'in eser reprodüksiyon fotoğrafları ile hazırlanan kitap, sanatçılar Ayşenur Şentürk, Burak Delier, Can Aytekin, Eda Gecikmez, Gurur Birsin, Handan Börüteçene, Hera Büyüktaşçıyan, Murat Morova, Özlem Yılmaz, Seçkin Pirim, Selçuk Artut, Selim Birsel ve Sinan Logie'nin iç mekâna odaklanan yapıtları hakkında yazdıkları metinleri içermektedir. Kitap ayrıca, "Olimpos Sergileri III: Enteriyör" için sergide eserleri bulunan sanatçılara dair Taner Ceylan'ın yazdığı metinlere de yer vermektedir.

2023 itibarıyla Olimpos Akademi başlığı altında bir öğrenme programı başlatan Olimpos Sergileri; her edisyonunda sanat tarihinin temel konularından birine odaklanan bir sergi ve kitap projesi olarak devam etmektedir.

“Olimpos Sergileri III: Enteriyör” sergisini 8-21 Ocak tarihlerinde Ali Paşa Değirmeni Sokak No:16, Karaköy'de her gün 12:00-19:00 saatlerinde ziyaret edebilirsiniz.

 

Dirimart Dolapdere –  “Sonsuz Yankı” 

27 Aralık 2023 – 21 Ocak 2024

Dirimart, Türk sanat tarihinde önemli bir yere sahip olan tutkulu sanatçı, şair ve vizyoner sanat eğitimcisi Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun "Sonsuz Yankı" başlıklı sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi, Dirimart'ın Dolapdere ve Pera'daki üç farklı mekânında izleyicilerle buluşuyor. Eyüboğlu'nun her eserine damgasını vuran ölümsüz enerjisinin kalıcı evrenine bir bakış sunan sergi, sanatçının eserlerini keşfetmek isteyenlere eşsiz bir fırsat sunuyor.

Eyüboğlu, usta bir hikâye anlatıcısı olarak bilinir ve eserleri duyguların en katıksız ve ilkel haliyle yoğrulmuştur. Sanatsal pratiğinde benimsediği farklı mecralar ve üsluplar, ruhundaki deneyciliğin bir yansımasıdır. İnsan deneyiminin derinlerine kök salmış temaları işleyen eserleri, kültürel sembolizmi ve sıradan insanların yaşamlarını keşfederken günümüzde hâlâ geçerli olan bir sanat anlayışıyla bağlantılar kurar.

Sergide yer alan eserler, Eyüboğlu'nun kariyerinin başlangıcından geleneksel motiflerle modernist etkileri birleştirdiği eserlere ve daha sonraki soyut ve deneysel dönemine kadar uzanan panoramik bir bakış sunuyor. Sergi, sanatçının bilinen başyapıtlarının yanı sıra daha önce gün yüzüne çıkmamış eserlere de yer vererek izleyicileri Eyüboğlu'nun farklı yaratımları arasında büyüleyici bir keşif yolculuğuna davet ediyor. Eyüboğlu'nun duyguları ve hikâyeleri başyapıtlara dönüştüren bir sanat simyacısı olduğuna vurgu yaparak bizi dünyayı onun gözlerinden görmeye ve yaratıcılığının hala devam eden kalbini dinlemeye çağırıyor.

Serginin ilk kısmı, Dirimart Pera binasının 4. katında konumlanmış olup Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun erken dönem eserlerine odaklanıyor. Bu bölüm, Eyüboğlu'nun Akademi'deki eğitim sürecinden eserlerine ve üslubundaki dönüşümlere kadar belgesel bir yolculuğu içerir.

Serginin ikinci kısmı, Dirimart Pera binasının -1. katında yer alır ve Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun 1930'lar ve 1970'ler arasındaki eserlerinden oluşur. Seçki, Eyüboğlu'nun sanatsal gelişimine ve farklı dönemlerde ele aldığı temalara tanıklık etme fırsatı sunar.

Serginin üçüncü ve son kısmı, Dirimart Dolapdere'de gerçekleşirken Eyüboğlu'nun 1950'ler ve 70'ler arasındaki büyük ölçekli eserlerindeki ustalığını tanıklık etmek için eşsiz bir fırsat sunar. Bu bölümde, sanatçının devasa yapıtlarına ayrı bir vurgu yapılırken, ayrıca Babatomi ve Öpücük serilerinden eserler de içeren seçki, Eyüboğlu'nun kariyerinin farklı yönlerine kapsamlı bir bakış sunar.

Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun sanat serüvenine dair zamansız koridorlarda keyifli bir yolculuğa davet eden Sonsuz Yankı sergisi, Dirimart Dolapdere ve Pera'da 21 Ocak 2024 tarihine kadar görülebilir.

 

Sadberk Hanım Müzesi ​ –  “Büyümüş de Küçülmüş Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu’ndan Çocuk Kıyâfetleri sergisi” 

24 Kasım 2023 – 30 Haziran 2024

Büyümüş de Küçülmüş - Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu'ndan Çocuk  Kıyafetleri Sergisi - YouTube

Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu'ndan seçilen Geç Osmanlı ve Erken Cumhuriyet dönemlerine ait çocuk kıyafetleri sergisi, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü onuruna Sadberk Hanım Müzesi'nde sanatseverlerle buluşuyor. Hülya Bilgi'nin koordinasyonu ve Dr. Lale Görünür'ün küratörlüğünde hazırlanan sergi, Osmanlı İmparatorluğu'nun son döneminden Cumhuriyet'in ilk yıllarına kadar uzanan çocuk kıyafetleri koleksiyonu aracılığıyla aile, toplum ve geleneklerde çocuğa verilen önemi vurguluyor. Sergi, özel gün kıyafetlerinin çoğunlukta olduğu seçkiyi, Dr. Umut Durmuş'un sergi tasarımıyla ziyaretçilere çocuğun hayatındaki önemli anlara tanıklık etme fırsatı sunuyor.

Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu'nda yer alan çocuk kıyafetleri ve aksesuarları, küçük bir grup olmasına rağmen çok çeşitli örnekleri içermesi nedeniyle bu alanda önemli bir kaynak teşkil eder. Sergide, özel olarak hazırlanan üniformalar, tören üniforması olarak adlandırılan istanbulin, dantelli, işlemeli, bezemeli kız çocuk elbiseleri, sünnet pelerinleri ve bebek elbiseleri gibi çeşitli kıyafetler ziyaretçilerin ilgisine sunulmaktadır. Ayrıca, dönemin çocuk modasını tamamlayıcı aksesuarlar olan güneş şemsiyeleri, patik, terlik, pabuç, potin ve bot gibi detaylar da sergilenerek dönemin çocuk giyim kültürüne ışık tutmaktadır.

Sergiye eşlik eden yayında, Dr. Şebnem Eryavuz, Havva Furat Ay ve Makbule Merve Uca'nın makaleleri ile küratör Lale Görünür'ün katkılarıyla çocuğa ve çocukluğa farklı perspektiflerden yaklaşılır. Doğumdan eğitime kadar geniş bir yelpazede çocuğun öznesi olduğu evreler ve ritüeller ele alınarak Osmanlı toplumunda çocuk olmanın çeşitli yönleri detaylı bir şekilde incelenir.

Sergide yer alan 72 eser, dönemin toplumsal yapısı ve Batı modası etkilerini gözler önüne sererek çocuk kıyafetleri üzerinden o döneme dair önemli ipuçları sunar. Siyah-beyaz fotoğraflarda görülen, yetişkin kıyafetlerinin minyatür halleriyle poz veren çocukların fotoğrafları, dönemin sosyal hayatına ve çocukluğa dair renkli bir masal dünyasını yansıtmayı amaçlar. Sergi, küçük ziyaretçileri de çeken vitrin tasarımıyla dönemin sosyal hayatını, çocuğa bakışı, gelenekleri ve ritüelleri öğrenmeye teşvik etmeyi hedefler.

Aynı zamanda, Osmanlı toplumunda çocuk olmanın Avrupalı seyyahlar tarafından nasıl gözlemlendiğini ortaya koyan Les quatre premiers livres des Navigations et Pérégrinations Orientales isimli seyahatnâme, sergide ziyaretçilerle buluşur. Bu seyahatnâme, Nicolas de Nicolay ve Léon Davent tarafından 16. yüzyılın ikinci yarısında hazırlanmıştır ve Osmanlı'da çocuk olmaya dair önemli bilgiler içerir.

Sergi, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemi ve Cumhuriyet'in ilk yıllarında çocuklara gösterilen özeni tematize eder. Beşikler, bebek yatak takımları, lohusa şerbeti için kullanılan sürahiler gibi eserler aracılığıyla doğumla ilgili gelenekler ve kutlamalar ziyaretçilere aktarılır. Ayrıca, 4-5 yaşlarındaki çocukların okula başlaması vesilesiyle düzenlenen Âmin Alayı/Bed’-i Besmele törenine odaklanan sergi, çocukların giydiği özel kıyafetler, cüz keseleri ve mektepte kullandıkları Elifbâ ve gümüş hilallerle çocukluğun bu özel dönemini ele alır. Sünnet geleneği de 19. yüzyılın sonu ve 20. yüzyılın başına tarihlenen sünnet pelerinleri aracılığıyla sergide yer alır.

Çeşitli bağışlar ve özenle korunan müze koleksiyonu, mütevazı ancak seçkin çocuk kıyafetleri koleksiyonuyla bu özel sergi projesinde, Cumhuriyetin 100. yılını anlamlı bir şekilde kutlamak amacıyla ziyaretçilere sunulmaktan gurur duyulmaktadır.

Büyümüş de Küçülmüş Sadberk Hanım Müzesi Koleksiyonu'ndan Çocuk Kıyâfetleri sergisi, 24 Kasım 2023 - 30 Haziran 2024 tarihleri arasında, çarşamba günleri hariç her gün 10:00 - 17:00 saatleri arasında ziyaretçilerini bekliyor.

 

Zilberman ​ – “Kaçınılmaz Koreografi” 

16 Aralık 2023 – 24 Şubat 2024

Zilberman)'da Yeni Sergi: “Kaçınılmaz Koreografi” – bi_özet – Sektörel  Gündemin Özeti

Zilberman, Mısır Apartmanı'ndaki ana galeri mekânında, Sena Başöz'ün "Kaçınılmaz Koreografi" adlı kişisel sergisine 16 Aralık tarihinden itibaren ev sahipliği yapacak. Sergi, Başöz'ün üretiminin erken dönemlerine ait çalışmalarını, yakın dönem eserleriyle bir araya getirerek sanatseverlere sunuyor. Sanatçı, farklı zamanlarda yaşamış nesneler, canlılar ve bireylerle etkileşim kurarak kendi yaşam deneyimini yansıtıyor.

"Kaçınılmaz Koreografi", Başöz'ün kişisel arşivinde bulunan nesnelerin döngüsüne ve hareketlerine odaklanıyor, bedenin bu nesnelerle, mekanlar arasında ve zaman içindeki hareketini ele alıyor. Sanatçı, beden, nesne ve zaman arasındaki ilişkiyi, nesnenin hareketi ve algı perspektifinin geçiciliği bağlamında araştırıyor.

Zilberman, Mısır Apartmanı’ndaki ana galeri mekânında, 16 Aralık 2023 - 24 Şubat 2024 tarihleri arasında Sena Başöz’ün Kaçınılmaz Koreografi başlıklı kişisel sergisini ziyaret edebilirsiniz.

 

Casa Botter ​ – “Sen Potansiyellerle Doğdun”

16 Aralık 2023 – 24 Şubat 2024

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Miras ve İBB Kültür iş birliğiyle düzenlenen “Sen Potansiyellerle Doğdun” sergisinin küratörlüğünü üstlenen isim Nurhak Kaya'dır. Neyzen, besteci, yapımcı ve DJ Mercan Dede'nin özel sergisi “Sen Potansiyellerle Doğdun”, izleyicilere kendi potansiyellerini keşfetme çağrısı yapmaktadır. Sergi, evrende her şeyin, özellikle insanın, bir varoluş sebebi ve sayısız potansiyeli olduğunu hatırlatmayı amaçlamakta; olan değil olması gereken, görülen değil gizli tutulan, maruz kalınan değil arzu edilen, kabul gören değil içimizde ukde kalan anların peşine düşmektedir.

Casa Botter olarak da bilinen Maison Botter, İstanbul'daki art nouveau akımının ilk örneği olarak öne çıkmaktadır. İstiklal Caddesi üzerinde konumlanan Casa Botter, İBB Miras tarafından gerçekleştirilen restorasyon çalışmalarının ardından zemin katını sergi salonu, birinci katını ise Cumhuriyet’in 100. Yıl coşkusunu yansıtan çalışma alanlarına dönüştürerek ev sahipliği yapmaktadır. 14 Nisan 2023 tarihinde kapılarını açan Casa Botter, “Düşler, Hakikâtler” sergisi ile İstanbullularla buluştu. Lozan Barış Antlaşması'nın yüzüncü yıldönümünde gerçekleşen ikinci sergisi olan "Lozan 1923 Yüz Yıl Önceki Başlangıç" sergisi ile İstanbullulara ilham vermeye devam ediyor.

İBB Miras ve İBB Kültür ev sahipliğinde, küratörlüğünü Nurhak Kaya’nın üstlendiği sergiyi, 4 Ocak – 4 Şubat 2024 tarihleri arasında ziyaret edebilirsiniz.